A futás és a kerékpározás során használt izmok

Miközben a futás és a kerékpározás többnyire ugyanazokat az izmokat használja, a futás és a kerékpározás mechanikája különböző, és különböző módon használja az izmokat. Futás közben az alsó test izmai segítenek mozogni a testet négy szakaszon keresztül – a saroksztrájkot, az egyszemélyes végtagot, a push-offot és a lábszárat. A kerékpározásnak csak két lépése van, a teljesítményfázis és a helyreállítási szakasz. A kerékpározás energiafázisa alatt a lábizmokat a legjobban használják.

Ha sík pályán fut, a legerősebb izmok a duzzadók, a quadriceps és a combnyak. Ezek az izmok segítik a térd rugalmasságát, a csípő kiterjesztését és a medence stabilizálását, amely védi a gerincét. A hasüregek mindenkor aktívak, hogy segítsenek a medence stabilizálásában és egyensúlyban tartani a különböző szakaszokban.

A kerékpározás a talajon a lábak minden izmait használja, de különböző időkben az erő, vagy a forgattyúfázis alatt. A pedálütés tetején a külső quadricepek és a combnyúlványok a legnehezebben dolgoznak. A pedálos stroke körülbelül 90 fokos fokában a gluteus maximus, a combnyeregek, a borjak és a belső quadricepek fokozzák a tevékenységet. A pedálos löket alján a semimebranosus – a húgyhólyag izom – aktiválódik a leginkább, hogy megkezdje a térd rugalmasságát. Az has, a tricepsz és a váll segít a felsőtest támogatásában, amikor a kezek a fogantyú rudakra támaszkodnak.

Felvonulás közben a belső comb, a combnyereg, a gluteál, a borjú és a quadricepsz mind részt vesznek. Ez annak köszönhető, hogy nagyobb erők szükségesek a térd és a csípő hosszabbítására, miközben felfelé haladnak. A további erõgyártás nagyobb erõfeszítést jelent a szívében és tüdejében. Ön is éget több kalóriát fut felfelé, mert a megnövekedett energiaigény az izmaidban. A magizmjaid megakadályozzák a medence stabilizálását és a gerincoszlop beállítását.

Mivel valószínűleg a pedálokon áll, ha felfelé kerékpározik, a nagyobb izom aktiválás nagyobb energiaigényt eredményez. A 2007. februári “Journal of Applied Sciences” című tanulmányában a kutatók azt mutatták, hogy a gluteus maximus és a quadriceps hosszabb aktivációs időszakot mutatott a hatalom alatt, vagy pedig az álló helyzethez viszonyítva álló helyzetben. A felső test izmait többet használják felfelé kerékpározáskor a kerékpár hátrafelé mozgásának köszönhetően. Ez a hintázás mozgást igényel a vállak, a bicepsz, a tricepsz és az abdominálisok használatával.

Mivel a kerékpározás nem jár hatással, könnyebb az ízületek és az izmok. A futás azonban több energiát igényel, és hatékonyabb a kalóriák elégetésére. A kerékpáron végzett edzés néhány nap múlva és mások által végzett kerékpározás segíthet kiegyensúlyozni az izmokat, és megszabadulni az ízületektől.

Futás a szinttel

Kerékpározás a föld felszínén

Futás felfelé

Kerékpározás Uphill

A kerékpározás és a futás előnyei