A hiperaktivitás a gyermekek és az étrend területén

Akár gyermeke diagnosztizálja a Attention Deficit Hyperactivity Disorder-t, vagy csak nagyon energikus gyerek, az étrend megváltozása javíthatja viselkedését. Néhány gyermek az ételérzékenységre reagál túlságosan energikus vagy nem kontrollos viselkedés mellett. A gyakori problémás élelmiszerek közé tartozik a festékek és a tartósítószerek, azonban egyes gyermekek viselkedést mutathatnak a különféle ételekhez. A táplálkozásba bevont egyéb élelmiszerek javíthatják a viselkedést, különösen a jó zsírsavakban gazdag ételeket.

Jelentőség

A gyermekek hiperaktivitása számos tünettel jelentkezhet, beleértve a gyenge impulzusellenőrzést, a szokásosnál magasabb aktivitási szintet, a nehéz helyzetet és az összpontosítás képtelenségét. Miközben a gyógyszereket általában ADHD-vel kezelt gyermekeknél használják, sok szülő inkább olyan megoldást szeretne, amely nem tartalmazza a tipikus stimuláns alapú gyógyszereket. A diétás változások ebben az esetben egy lehetőség, de a gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatók.

típusai

A hiperaktivitással küzdő gyermekeknek, különösen a jól ismert Feingold diéta számára, rutinszerűen több étrendet javasolnak. Ezek a táplálkozás gyakran arra irányul, hogy elkerüljék bizonyos élelmiszereket, és hangsúlyozzák az élelmiszereket, amelyek segíthetnek a fókusz javításában és a hiperaktivitás csökkentésében. A Mayo Klinika szerint a tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a fogalmat, hogy bizonyos ételek, amelyeket a táplálkozási tanácsok elkerülnek, növelhetik a hiperaktív viselkedést.

Élelmiszer-adalékok

A Feingold diéta azt ajánlja, hogy minden élelmiszer-adalékanyagot, beleértve a színezéket, tartósítószereket és mesterséges aromákat, kerülni kell a hiperaktivitás tüneteinek javítása érdekében. Nincsenek más élelmiszerek ebben a táplálékban. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia támogatja ezen mesterséges összetevők eltávolítását az ADHD gyermekek étrendjéből.

szempontok

Válasszon étrendet sok fehérjével, különösen a reggel és az iskola után. Készítsünk dióféléket, babot, sajtot, tojást és feldolgozatlan húsokat. Csökkentse az egyszerű szénhidrátokat, például a fehér cukrot és a fehér lisztet, és növelje a komplex szénhidrátokat, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget. Ügyeljen arra, hogy az omega zsírsavakban gazdag ételeket is tartalmazzon az étrendben, beleértve a dióféléket, a halat és az olívaolajat, javasolja a EveryDiet.org.

Előnyök

A Feingold program rendkívül magas sikertörténetet jelent, és a számokat 68-90 százalékosra emeli. A Southampton Egyetem által 2007-ben publikált és a “Lancet”-ban megjelent brit tanulmány a hiperaktív viselkedés növekedését mutatta, amikor a gyermekek a mesterséges színezékeket fogyasztották az “Idő” magazin szerint. Bár nem szabad jelentős gyógyszeres változásokat vállalni az orvos jóváhagyása nélkül, a feldolgozatlan egészséges ételek adalékanyagok vagy tartósítószerek nélkül történő kiválasztása biztonságos módja annak, hogy sok gyermek számára javítsák az ADHD tüneteit.