A magas tirozinban lévő élelmiszerek listája

Meg kell szerezned az aminosavakat – az esszenciális aminosavak néven – az élelmiszertől, míg mások a szervezetedet önmagában hozza létre. A tirozin egy nem esszenciális aminosav, amelyet a szervezet az esszenciális aminosavból a fenilalaninból termel. Alacsony tirozinszint ritka, de van néhány előzetes kutatás, hogy a stressz idején szükséged lehet a bevitelre. Ennek az aminosavnak az élelmiszerforrásainak ismerete segíthet annak biztosításában, hogy megkapja, amire szüksége van.

A tirozin szerepe a testben

Tirozin nélkül a szervezet nem képes kezelni a stresszt vagy fontos hormonokat létrehozni. A nem esszenciális aminosav a neurotranszmitterek – agyi vegyi anyagok – lényeges részét képezi, a szervezetnek a stressz elleni küzdelmet kell tartalmaznia, beleértve az epinefrint, a noradrenalinot és a dopamint. Tirozinra is szükség van a mellékvese, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy megfelelő működéséhez. Ezek a mirigyek szükségesek ahhoz, hogy hormonokat, például pajzsmirigyhormont hozzanak létre, amely segít szabályozni a szervek metabolikus aktivitását és a hormonokat, amelyek az aldoszteronként ismert folyadék- és sóegyensúlyt fenntartják. A melanin szükséges összetevőjeként a tirozin szintén szerepet játszik a haj és a bőr pigmentjének meghatározásában.

Élelmiszerek magas a tirozinban

A tirozin sokféle ételben megtalálható – a húsoktól a sajtokig -, így könnyű biztosítani, hogy megkapja, amire szüksége van. A napi tirozin mennyisége a fenilalanin alapvető aminosav prekurzorához kapcsolódik – felnőttek esetében, azaz 14 mg / kg / nap. Ha súlya 180 font – testtömeg kg-os testtömeggel 2,2 fonttal súlyozva – 1,145 milligramm fenilalanin / tirozinra van szükség naponta, körülbelül minden fele származik az egyes aminosavakból. A tirozin legjobb forrásai közül néhány Parmezán sajt 559 milligramm unciánként, pörkölt szójabab 1,392 milligramm pohárral és sült marhahús 1,178 milligrammban 3 uncia adagban. A sertéshús, a lazac, a pulyka és a csirke szintén tirozinban gazdag, 900-1000 milligrammnyi mennyiségben 3 uncia főtt részre.

A tirozin egyéb élelmiszerforrásai

Még akkor is, ha nem eszik tirozinban gazdag ételeket, biztos lehet benne, hogy megkapja a változatos étrendet. Egy tojás 250 milligramm és egy csésze főtt fehér bab 450 milligramm tirozint tartalmaz. 1/4 csésze mogyoró evés 351 milligrammot kap, és 1 uncia tökmag 306 milligrammot eredményez. Mind a kockás svájci, mind a provolone sajt kb. 500 milligramm tirozint tartalmaz 1/4-csésze adagonként. Az aminosav gabonaforrásai közé tartozik a zab, 447 milligramm / 1/2 csésze és vadrizs 139 mg / 1/2 csésze.

Extra tirozin előnyös?

A legtöbb ember elegendő mennyiségű tirozint tartalmazhat a fenilalaninból, így nem kell aggódnia, mennyit kapnak az élelmiszerből. Azok a betegek azonban, akiknél a fenilketonuria örökletes rendellenesség nem képes feldolgozni a fenilalanint, és meg kell akadályoznia az agykárosodás megelőzését. Míg a PKU-k nem képesek kezelni a fenilalanint, még mindig szükségük van a tirozinra, és fehérje kiegészítést kapnak, amely tartalmazza. Ha van PKU-ja, beszélje meg kezelőorvosával, hogy szükség van-e a tirozinban gazdag ételekre, mielőtt bármilyen változást hozna az étrendben, hogy megakadályozza a fenilalanin expozíciót. Ha stressz alatt áll, a test nem képes arra, hogy Elegendő mennyiségű tirozin, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Centruma szerint, és más forrásokból származó előnyökhöz is juthat. Ez azt jelenti, hogy a Journal of Psychiatry és Neuroscience-ban közzétett 2007-es jelentés szerint kevés bizonyíték támasztja alá az extra tirozin szükségességét az étrendben a stressz elleni küzdelemhez.

Mi a kiegészítéssel?

Feltételezheti, hogy tirozin-kiegészítőket ad hozzá, ha stressz alatt áll, és érezheti, hogy az étrend nem megfelelő az Ön igényeinek kielégítésére. Mindaddig, amíg beszélni nem kíván a kezelőorvosával, ne adj hozzá étrendi kiegészítést. Ezenkívül óvatosnak kell lennie a tirozin pótlólagos használatához, ha pajzsmirigyhormonokat, monoamin-oxidáz inhibitorokat vagy levodopát szed, a lehetséges kölcsönhatások miatt. A kiegészítés fejfájást is okozhat, különösen olyan betegeknél, akik migrénnel szenvednek, vagy gyomorpanaszokat okoznak. A tirozin-kiegészítőket kerülni kell a hyperthyreosisban vagy a Grave-kórban szenvedő betegeknél, mert a pajzsmirigyhormonra gyakorolt ​​hatása lehetséges.