A nem fehérliszt élelmiszerek listája

A fehér liszt könnyebb textúrát ad a muffinek, sütemények és sütemények, valamint a sütemények és sütemények pelyhes kéregének, de ez nem különösebben egészséges. Az úgynevezett finomított lisztnek, a fehér lisztnek számos tápanyaga volt, és a feldolgozás során eltávolított szálak nagy része. Bár gyakran vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagodik, táplálkozásilag rosszabb a teljes kiőrlésű liszt esetében. Fókuszálja a diétát egészséges ételekre, például gyümölcsökre, zöldségekre, sovány húsokra és teljes kiőrlésű gabonákra, és könnyebb elkerülni a fehér lisztet.

A fehérlisztes probléma

A fehér lisztet a rostban gazdag korpa és a tápanyag-sűrű csíra eltávolításával készítik el. Ez csak a gabona keményítő központját hagyja el, az endospermnek nevezik. A rost nélkül a fehér liszt nagyon gyorsan metabolizálódik a véráramba, ami gyors energiaáramlást, majd lezuhanást eredményezhet.

Teljes gabona jóság

Az egész szemeket minimálisan feldolgozzák, és tartalmazzák a teljes gabonát, beleértve a csírát, a korpát és az endospermet. A szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy lebontsa a teljes szemetet, ami azt jelenti, hogy lassabban emésztik fel a hosszú távú energiát és a jóllakottságot. Teljesbúza, barna rizs, árpa, amaranth, hajdina, rozs, quinoa, zab, vadrizs, teff és köles mind példa a teljes kiőrlésű gabonákról. Mindezeket lisztbe lehet őrölni és ugyanúgy használják, mint a fehér lisztet.

Kenyerek és tészta fehér liszt nélkül

Könnyű észrevenni a teljes gabonát, ha egy barna rizst vagy töltött kvóta csomagot vásárolsz a szupermarketben lévő ömlesztettáru-tárolóból, de olyan feldolgozott ételeket, például kenyeret és tésztákat találsz, amelyek nem tartalmaznak fehér lisztet. Kicsit többet. Nézze meg alaposan a tápértékjelölést. Néha a fehér liszt szerepel az összetevőkön, más esetekben az összetevők listája mondhatja “dúsított lisztet” vagy “búzalisztet”. Mindkét típusú fehér liszt. Keresse meg a teljes kiőrlésű lisztet vagy a teljes kiőrlésű lisztet az összetevők listáján. Alternatív megoldásként keressen egy címkét a csomagon, amely “100 százalékos teljes gabonát” mond. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a “teljes kiőrléssel készült” vagy “több szemcsézetű” címkék azt jelentik, hogy a termék még fehér lisztet is tartalmazhat.

Feldolgozott és fagyasztott élelmiszerek

Biztos, hogy nem eszik fehér lisztet, a lehető legnagyobb mértékben ragaszkodjon a teljes ételhez. A lisztet gyakran használják sűrítőanyagként a különféle feldolgozott élelmiszerekben, például szószokban és sóvázakban, és olyan élelmiszerekben lehet jelen, amelyeket nem várhat el. Ellenőrizze a vásárolt termékek összetevők listáját, hogy biztos legyen benne, hogy nem tartalmaz fehér lisztet. Fehér lisztet is felsorolhatunk dúsított lisztből, süteménylisztből, mindenféle lisztből, finomított lisztből, cukrászati ​​lisztből és kenyérlisztből.

Egyéb egészséges ételeket fehér liszt nélkül

A teljes kiőrlésű gabonák és a teljes kiőrlésű gabonákból és teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek mellett a nem fehérlisztes élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek, diófélék és magvak, húsok, baromfi és tenger gyümölcsei, bizonyos hús alternatívák, például tofu, tejtermékek, tejtermékek Alternatívák, mint például a mandula és a szójatej, valamint zsírok, mint a vaj és a növényi olajok. Sima fűszernövények és fűszerek és italok, mint például a 100% -os gyümölcslé és a tea fehér lisztmentesek.

A nem-fehér lisztet tápláló táplálkozási terv szerint a napot egy egészséges zabkával mandula tejben főzött és friss bogyókkal teli egészséges reggelivel kezdheti. Ebédelni, készítsen egy nagy salátát sötét, leveles zöldségekkel és egyéb zöldségekkel, és tetejét kockára vágott csirkemell vagy csicseriborsó és mandula. A vacsorán üljön le egy tányérban sült lazac, barna rizs és párolt brokkoli. Snack a vágott zöldségekkel vagy 100 százalékos teljes kiőrlésű krumpli és hummus, ha éhesek az ételek között.

Minta étkezési terv