A teljes kiőrlésű liszt ugyanaz, mint a teljes kiőrlésű liszt?

A teljes búzát különböző ételek előállítására használják. Amikor a búzamagot őrlik, az eredményt teljes kiőrlésű lisztnek nevezik. Azt is lehet nevezni teljes kiőrlésű gabona liszt. A két név egymással felcserélhető módon használható. A Wheat Foods Council szerint több mint 30 000 fajta teljes búza-gabona van ma, mindegyik saját érdemeivel.

A teljes kiőrlésű tanács meghatározza a teljes kiőrlésű gabonát olyan élelmiszerekké, amelyek az egész gabonamag minden lényeges táplálkozási részét tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy az ételnek magában kell foglalnia a korpa, csíra és endosperma a magok őrlésének, törésének, repedésének vagy extrudálásának folyamatában. Definíció szerint az “egész” szó a “teljes kiőrlésű lisztben” azt jelenti, hogy az egész magot lisztré alakították. A “gabona” ​​szó hozzáadása nem változtatja meg a teljes kiőrlésű liszt jelentését.

A teljes búzamagot színük, keménységük és ültetési szezonjuk alapján csoportokba soroljuk. Kemény és lágy búzák, tavaszi és őszi búzák, vörös és fehér búzák vannak. Mindegyik fajta, földeléskor, lisztet állít elő egy adott fehérje és szénhidráttartalommal. A kemény búza fehérjetartalma nagyobb, mint a lágy búza. A szín a kernel külső korpaszínének pigmentjével, vagy vöröses vagy fehér színű. A szín nem befolyásolja a liszt táplálékát.

A kemény búzának nagy mennyiségű fehérje van, amely glutént termel – a tészta elasztikus része, amely rögzíti a szén-dioxidot az élesztőből -, ami jó választás a kenyerek számára. A kemény őszi búzát ősszel ültetik, a hóba kövezik, majd késő tavasszal vagy kora nyáron betakarítják. Arthur Flour király szerint körülbelül 10-12 százalék proteint tartalmaz. A nyáron ültetett és az ősszel betakarított kemény búzát kemény tavaszi búzának nevezik, és nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaz, mint az őszi búza – körülbelül 12-14%.

A puha búzának nincs annyi fehérje, mint a kemény búza, és magasabb a szénhidrátok aránya. Leggyakrabban télen termesztik, piros vagy fehér. A lágy búzából készült teljes búzalisztet leggyakrabban süteményekben és péksüteményekben használják, néha egész búzakorpa-lisztnek nevezik.

A teljes búzakoriszt a legtöbb élelmiszerboltban áll rendelkezésre. Számos olyan márkájú, amely teljes kiőrlésű lisztet állít elő: King Arthur, Hodgson Mill és Bob’s Red Mill néhány. Ha vásárolsz egy boltmárkát, és teljes búzaliszt vagy teljes kiőrlésű liszt jelölik, akkor összehasonlítható lesz. Válasszon kemény búzából készült lisztet kenyerekhez, és lágy-búzalisztet süteményekhez és süteményekhez.

Az egész gabonák meghatározása

fajták

Kemény búzalisztek

Puha búza

források