Érdekes tények a molibdénről

A szervezetnek szüksége van az ásványi molibdénre bizonyos létfontosságú kémiai reakciókra, beleértve bizonyos speciális fehérje összetevőket, aminosavakat. A normál működéshez csak kis mennyiségre van szükség, és hiányosságok ritkán fordulnak elő. Ha bizonyos egészségügyi problémái vannak, kezelőorvosa megfelelő molibdén-kiegészítéssel kezelheti állapotát.

Molibdén alapok

A molibdén számos ételben megtalálható, beleértve a májat, a gabonát, a leveles zöldségeket, a dióféléket, a borsót, a lencsét és a babot. A növényi eredetű ásványi anyagok mennyisége a talaj molibdéntartalmának függvényében változik. Jellemzően a szervezet csak nyomnyi mennyiségű molibdént tartalmaz. A legtöbb esetben az ásványi anyag felnőtteknek ajánlott napi bevitele 45 mcg. A gyermekekre vonatkozó ajánlások az életkoruktól függnek, míg a terhes nők napi 50 mcg-ot igényelnek. A molibdén kiegészítő formái az ammónium-molibdát és a nátrium-molibdát felhasználásával kerülnek forgalomba.

felhasználások

Bár a molibdén a különböző testi folyamatok szempontjából fontos, az orvosok és a kutatók nem tudják pontosan, hogyan érik el hatásait, vagy kölcsönhatásba lépnek más fontos vegyi anyagokkal – állítja az American Cancer Society. A szervezetben a molibdént igénylő funkciók magukba foglalják az Ön sejtjeinek energiatermelését, az idegrendszer normális fejlődését és a veseik hulladékainak feldolgozását. Ha örökletes anyagcserezavarod van, például a Wilson-kór, akkor kezelőorvosa kezelni fogja a molibdént. A molibdén alkalmazása ugyancsak megkönnyítheti a rákkezelésre általánosan előírt gyógyszerek negatív hatásait.

Átlagos bevitel

Az amerikai nők átlagosan 76 mcg molibdént fogyasztanak naponta, az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete által készített tanulmány szerint. Az amerikai férfi átlagosan 109 millió ásványi anyagot vesz fel naponta. Úgy tűnik, hogy az ajánlott napi adag összege meghaladja az egészségügyi előnyöket. Ráadásul a molibdén követelményei nem tűnnek megváltozik az életkor előrehaladtával. A molibdénhiányos betegek túlnyomó többségének genetikai anyagcsere-betegsége van.

Maximális bevitel

A molibdén toxikus reakciók kockázata meglehetősen alacsony, jelentette a Linus Pauling Intézet. Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Testülete azonban biztonságos felső határértékeket állapított meg a molibdén használatára. Ha egészséges ember vagy, akkor naponta 2 mg ásványi anyagot biztonságosan el lehet vinni. A 14 és 18 év közötti gyermekek napi 1,7 mg-ot tehetnek, míg a 9 és 13 év közötti gyermekek akár 1,1 mg-ot is elszenvedhetnek. A 4 és 8 év közötti gyermekek akár 600 mcg-t is elszenvedhetnek, míg az 1-3 éves gyermekek akár 300 mcg-ot is igénybe vehetnek.

szempontok

A kutatók a molibdént csak az elmúlt néhány évtizedben tanulmányozták, az American Cancer Society megjegyzi. Az ásványi anyag javasolt felhasználása többek között olyan állapotok kezelésére irányul, mint a rák, impotencia, köszvény, üregek és vérszegénység. További kutatásokra van azonban szükség annak meghatározására, hogy a molibdén milyen hatással van ezekre a feltételekre. További információért forduljon orvosához.