Forró leves jó a torokfájásnak?

Ha torokfájásban szenved, az egyszerű lenyelés gyötrő lehet. Akár strep-torokról, akár a közönséges hidegről szenved, megnyugtathatja a torkát, és a gyógyulási idő sokkal elviselhetőbbé teheti, ha sok folyadékot, például forró levest fogyaszt. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt bármilyen változást végezne az étrendben, vagy megpróbálná torokfájást kezelni.

Jelentőség

A torokfájás számos oka lehet, beleértve a baktériumokat, mint a strep-torok, a vokálzsinórok kiabálással vagy beszéddel, vagy vírussal, mint a hideg vagy az influenza. Nem számít, mi okozta a torokedést, megnyugtathatja a fájdalmat, gyengítheti a torok hátulján lévő zsúfoltságot, megakadályozhatja a kiszáradást és nedvesíti a hangszalagokat az ivólevestől. Függetlenül attól, hogy a levest leválasz a karcról vagy egy pohárból megeszik, a forró húsleves segíthet abban, hogy jobban érzed magad, mikor gyógyulsz.

típusai

Bár egyes levesek hasznosak lehetnek a torokfájásra, nem minden levest egyenlően hoznak létre. A csirkéből, marhahúsból vagy zöldséglevesből készült levesek lehetnek a legegyszerűbbek a torkon. A paradicsomalapú levesek savasak és túlzottan irritálhatják a torkát. A krémalapú levesek tejtermékeket tartalmaznak, amelyek növelik a nyálkahártyát, és a torok hátulját vastagnak érezhetik, ami még jobban meggyógyítja és torzítja a torkot. Továbbá, a fűszeres levesek irritálhatják a torkát, nem nyugtatják meg. A fokhagymát tartalmazó levesek segíthetnek meggyorsítani a gyógyulást – a fokhagyma természetes antibiotikum, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Útvonal

Ha rosszul érzed magad, de nincs leves a kezedben, készítsd el saját gyors, házi készítésű levest a kamrákból. Kenje be a fokhagymát, majd adjunk hozzá egy serpenyőbe, amely tele van alacsony nátriumot tartalmazó csirkehúslevesével. Add hozzá főtt tollas tészta, szeletelt sárgarépa és kockára vágott zeller, majd főzzük, amíg a zöldségfélék puha. Az ételt egy pirítóssal és egy nagy pohár vízzel eszik.

szempontok

Tej, alkoholtartalmú italok, narancslé és paradicsomlé irritálhatja a torkot. A legtöbb egyéb ital megnedvesíti a vokális hajtásokat és megakadályozza a kiszáradást. Ha forró leves irritálja a torkát, váltson át egy langyos vagy hideg folyadékra, mint a sima víz vagy a hígított gyümölcslé. Ritka esetekben a torokfájás súlyos betegség jele lehet. Ha a tünetek több mint néhány napig fennállnak, keresse fel orvosát.