Hány kiló vízmennyiséget veszíthetek egy hét alatt?

Testét számos anyag alkotja, de semmi sem alapvető és átjáró, mint a víz. A szervezet számos alapvető funkciójában szerepet játszik. A testben lévő víz százalékos aránya naponta változik, ami sok embert zavaró, akiknek a súlycsökkenését próbálja meg. Az első héten vagy két étkezés során a nagy vízcseppek nagyrészt a víz elvesztése miatt következnek be. A kezdeti fogyás után a vízveszteség lelassul.

Vízösszetétel

A szervezetben a víz létezik, az agyadtól a lábujjig és mindenütt. Dr. Jeffrey Utz, az Alleghenyi Egyetemen dolgozó neurológus és gyermekorvos szerint egy felnőtt férfi test 60 százaléka és egy felnőtt női test 55 százaléka víz. A nők általában több súlyt hordoznak zsírként – ami 50 százalék víz, az izomhoz képest, ami 75 százalékos víz.

Miért fontos a víz?

A testben lévő víz mennyisége egész nap ingadozik, a fogyasztástól és a vizelettel és izzadással függően. Legalább 6-7 csészét – 48-56 uncia – naponta vizet kell fogyasztania a szervezet szerves funkcióinak elvégzéséhez. A víz segíti a vérben a molekulák szállítását, az ízületek kenését, a testhőmérséklet szabályozását, a szövetek és segédanyagok védelmét a hulladékban és a toxin eliminációját. Ezenkívül a víz a sejtes légzés végső mellékterméke.

Vízveszteség

Egy hét alatt akár 20 font testtömeggel is elveszhet, legtöbbjük víz. Ez a vízveszteség azonban csak egy új étrend vagy edzésprogram első hetében vagy kettőjénél fog megjelenni. Az utána következő hetekben nagyon kevés vizet veszíthet el – néhány fontot legfeljebb -, és még a víz visszanyerhető is.

Vízüzletek

A vízveszteség az étkezés elején felgyorsul, mert a szervezet túlzottan tárolja a tárolt vizet, például glikogénben. A glikogén egy szénhidrát a májban és az izmokban. Amikor a szervezetnek szüksége van egy gyors energia infúzióra, akkor ezek az üzletek fordulnak elő. Az emberi test kb. 400 gramm glikogént tárolhat, de minden glikogén grammnál további három gramm vizet tárol. Ez 1600 kombinált gramm glikogént és vizet jelent, ami 3,5 fontot jelent.

Tudva, mit várhat

Sokan összezavarják a zsírveszteséget a testsúlycsökkenéssel. A gyors elindulás után a táplálék első hetében, amikor a víz súlya gyorsan elöntötte, akkor bosszantó lehet, ha a fogyás lelassul. De a víz folyamatos ingadozása miatt valójában lehet veszteséget elérni, de súlyt szerezni. Várják a fogyás lelassulását. Ne felejtsük el, hogy a diéta kezdeti szakaszában további veszteségek jelentenek több zsírégetést.