Hogyan kell szépen elmondani valakinek, hogy nem babysitteres

Akár otthoni-anya vagy egyszemélyes vagy, egyedülálló, kérve, hogy a bébiszitter néha dobjon egy csavarkulcsot a tervekbe. Bár jó segíteni egy barátodnak, nem jó, ha hosszú távú gyermekfelügyeletet vállalsz. Ha tényleg nem tudsz – vagy nem akarsz – babysitokat tudsz valakinek, őszinte legyek. Ugorja ki a kifogásokat, és csak azt mondja: “Nem”.

Adj magadnak egy kis időt és ne válaszoljon azonnal, javasolja az Egész Élet weboldalát. Lehet, hogy nyomást gyakorolnak arra, hogy azonnal mondjam, különösen, ha közel állsz a kérdezetthez. Ehelyett azt mondja: “Hadd ellenőrizzem az ütemezésemet, és ma este elmondom.” Ez ad neked egy kis időt arra, hogy eldöntsd, hogy valamit akarsz-e tenni, és megakadályozza, hogy térdre ugorjon.

Mondd el az igazat, ha nem tudsz babizni. Ne tegyen fel egy hamis eseményt vagy kötelességet, hogy kilépjen belőle. A becsületesség működik, különösen akkor, ha “közeli” családtagnak vagy barátnak szól. Ha kiderül, hogy hazudott, több kárt okozhat, mint a “nem”, ha bébiszittert szeretne.

Tartsa rövidre a választ. Kerülje el a hosszú magyarázatokat, és egyszerűen mondja el, hogy nem tudsz az Oprah.com egyik cikke szerint.

Jelezze, hogy amíg nem tud babytisztítani, akkor is szeretné ápolni a kapcsolatot. Úgy hívják, hogy “nemet” mondanak a kérésre, de nem a személyre, a Harvard Business Review szerint. Ez a gyakorlat az üzleti életben, de ugyanúgy működik, ha egy személyes kéréssel találkozik. Adj egy másik lehetőséget a személynek, mint például: “Nem tudok bébiszitterelni ezen a pénteken, de miért nem hétfőn ebédelünk?” Így a másik személy tudja, hogy a gyermeke babysitterelése nem személyes elutasítás.

Ajánljon másik megoldást barátjának vagy családtagjának, hogy megpróbálja. Mondja: “Nem tudok babysitizálni, de nekem van egy nagy szettje, amit eddig használtam. Ez segíthet a barátodnak abban, hogy kiszabaduljon a gyermekfelügyeletből.