Hogyan kell tanítani a gyerekeket a jó és rossz baktériumokról

Amikor a gyermeke a baktériumokra gondol, valószínűleg a csírák csúnya ábrázolására gondol a televíziós reklámokban a termékek tisztítására: petyhüdt, zöld kis szörnyek, amelyek semmire sem jók. A valóságban a baktériumok nagyon fontos szerepet töltenek be az egészségnek, és a “jó” baktériumok segítik a szervezet megfelelő működését. A gyerekek általában élvezik a “jó fiúk” és a “rosszfiúk” történetét, így a jó és rossz baktériumok története valószínűleg lenyűgöző lehet a gyermeke számára.

Mondja el gyermekének, hogy a jó baktériumok békésen élnek minden testünkben. Az Actionbioscience.org szerint több millió baktérium él az orrában, a szájban és a gyomor-bélrendszerben. Magában az emberi szájban akár 25 fajta baktérium is lehet, és az emberi nyál egy milliliterjében akár 40 millió baktériumsejt is lehet. Ezek a baktériumok élnek, és még lélegzik is. A jó baktériumok harmonikusan élnek az emberek testében, és segítik a megfelelő működését.

Magyarázd el a gyerekeknek, hogy a jó baktériumok segítenek életben tartani az embereket. Az Actionbioscience szerint a baktériumok fontos szerepet játszanak az élelmiszer emésztésében és vitaminok előállításában. Ha a jó baktériumokat antiobiotikumokkal vagy más eszközökkel ölted meg, ez olyan egyensúlyhiányt okoz, amelyben a “rossz” baktériumok uralkodnak, és olyan állapotok alakulhatnak ki, mint a hasmenés vagy az élesztőgomba.

Ismertesse a “rossz fiúkat”. Mondja el gyermeke számára, hogy a rossz baktériumok kórokozóként is ismertek, és hogy levegőn, vízen, testfolyadékokon vagy szennyezett felületeken keresztül behatolhatnak a szervezetbe. A Beyond Books szerint ezek a baktériumok közvetlenül támadják meg a szervezet sejtjeit, vagy olyan méreganyagokat hoznak létre, amelyek károsítják őket. Egyes káros baktériumok közé tartozik az antrax, a szalmonella, a kolera és a campylobacter.

Mondja el gyermekének, hogy míg az emberek harcolnak a rossz baktériumok ellen, megpróbálnak segíteni és helyettesíteni a jó baktériumokat. Az Actionbioscience szerint, ahogyan az emberek antibiotikumokat szednek, hogy megakadályozzák a rossz betegségeket okozó baktériumokat, olyan ételeket vagy kiegészítőket keresnek, amelyek egészséges baktériumokat tartalmaznak. Ezek az ételek, mint például a joghurtok, tejtermékek, porok és italok tartalmazhatnak laktobacillit és bifidobaktériumot, amelyek barátságos baktériumok, amelyek segítik az emésztést.