Hogyan lehet semlegesíteni a forró élelmiszereket a szájban

Lehet, hogy fűszeres ételeket, de néha egy túl sok forró paprika meg tudja állítani a száját ellenőrizhetetlenül. Lehet, hogy a jeges vizet befagyasztja, ami egy pillanatra segít – csak a tüzes érzések visszhangoznak egyenlő erővel. A forró ételek intenzitását a kapszaicin nevű anyagot tartalmazó paprikák kapják. Csak bizonyos dolgok segítenek semlegesíteni a kapszaicint – és a víz nem tartozik ezek közé.

Kapszaicin

A kapszaicin különböző szinteken jelen van, attól függően, hogy a chili-paprika milyen forró ételeket tartalmaz. A Habaneros és a szellemű chilisek a legforróbbak, míg a harang paprikák a hőség alacsony tartományában vannak. A tolerancia azonban nagyon egyedi. A paprikák magja és fehér membránja tartalmazza a hőkezelő vegyület legnagyobb koncentrációját. Az égő érzés, amit úgy érz, hogy nem tesz téged fizikai károsodás, de biztos, hogy érezheti magát intenzíven fájdalmas, mivel kémiai reakciót vált ki a neurológiai rendszerben. A kapszaicin egy alkaloidolaj, amelyet nem lehet semlegesíteni vízben – ezért iszunk egy pohár jeges vizet, hogy megpróbáljuk elfojtani a forró ételeket.

tejcsarnok

A tejtermékek csökkenthetik a szájban a hőérzetet. Egy pohár tej egy olyan antidotum, amelyet gyakran használnak, ha túlságosan nagy mennyiségű fűszeres ételt fogyasztottál. Azok a kultúrák, amelyek nagy mennyiségű forró paprikát használnak az ételeikbe, tartalmaznak tejterméket receptekké, hogy segítsék a hő kioldását – gondoljuk a joghurt mártással, amelyet indiai curry vagy mexikói krém salsával szolgálnak fel. Az egyik tejsavas fehérje, a kazein, segít megszakítani az idegreceptorokon lévő kapszaicin formákat – hatékonyan mossa el a hőt.

Alkohol

A kapszaicint semlegesítheti az alkohol, de a hideg sör nem csökkentheti. A hideg sör fogyasztása egyszerre enyhít, de ahogy a hidegség eloszlik – az égő visszatér. Egy tanulmány a “Journal of Physiology and Behavior” 1990-es kiadásában azt találta, hogy az öt százalékos etanolos italok nem voltak jobbak, mint a hideg víz a semlegesítő paprika hőségben. Egyenesen magasabb olvadáspontú folyadékok csökkenthetik a hőt, de győződj meg róla, hogy szolgálják őket a sziklákon. A fűtött italok, mint a meleg pálinka, csak növelik az égést.

Cukor

A cukor egy másik forró élelmiszer semlegesítő, megjegyzi a “Journal of Physiology and Behavior” tanulmány. A méz és a granulált cukor egyaránt hatékonyan módosítja a paprika élményét. Mennyit kell szüksége a cukorra, attól függ, hogy mennyire intenzív a borsod? A cukor és tejtermékek összekapcsolása – fagylalt, flan vagy puding – nagyon hatékony mód lehet a hő semlegesítésére.

Savak, mint például a lime-lé, a paradicsomlé és a citromlé, segítenek enyhíteni az égő érzést a szájban. A legtöbb kultúra ezeket a tételeket tartalmazza curryban, súrlódásnál vagy salsákban, hogy segítsen a hőegyensúlyban. A zsíros ételek is kötődhetnek a kapszaicinnel, és gyorsabban kiszedhetik a szájából. Megpróbálhatnád a mogyoróvajat vagy a vajat átitatott kenyeret, ha nem tudod kezedet venni a tejre vagy a scotchre.

Egyéb antidotumok