Ketonok és alacsony szénhidráttartalmú diéták

A szervezet zsírszövetből származó ketonokat állít elő, ha nem kap elegendő szénhidrátot az energiához. Ha nem áll rendelkezésre glükóz, ketonok jönnek létre a májban zsírsavakból, és a testet táplálják, beleértve az agyat is. A ketonok előállítása normális folyamat, de általában nem tapasztalható, mert a szokásos amerikai étrend bőséges szénhidrátot tartalmaz, ami hatékonyabb üzemanyagforrást eredményez. A nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták azonban elősegítik a ketonok termelését és a ketózis állapotba helyezését. Mivel a ketogén étrend rendkívül szélsőséges lehet, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené, különösen akkor, ha a pancreatitis, az epehólyag A betegséggel, a kövér emésztéssel vagy májfunkcióval, a vesebetegséggel vagy a gyomor bypass műtétgel kapcsolatos problémák. A terhes vagy szoptató nőknek és az izomépítő sportolóknak valószínűleg elkerülniük kell a ketogén étrendet.

Hogy egy alacsony szénhidrát-diéta vezet a ketózishoz

A mérsékelten alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely napi 50-150 gramm szénhidrátot tartalmaz, nem valószínű, hogy ketózra helyezi Önt. A legtöbb embernek 50 gramm vagy annál kevesebb szénhidrátra kell merülnie ahhoz, hogy a szervezet kezdjen ketonokat előállítani. Az Atkins-diéta indukciós fázisa, amely napi 20 gramm szénhidrátot igényel naponta, példa erre az étrendre. Az ilyen szigorú szénhidrát-korlátozások betartása érdekében elkerülje az összes kenyeret, tésztát, cukrot, keményítőtartalmat és gyümölcsöt. A szóda, a gyümölcslevek, az alkohol és egyes ízesítők szintén kívül esnek. Az Ön étrendje mérsékelt mennyiségű fehérjéből, nagy mennyiségű egészséges zsírokból és vizes, rostos zöldségekből áll, elegendő zsírral kell rendelkeznie ahhoz, hogy maradjon a ketózisban, és megakadályozza, hogy testetek éhínség állapotba kerüljön, amelyben izom- és más testet Szövetek az üzemanyag számára. A vaj, a krém, a kókuszolaj, az avokádó és az olívaolaj példa az egészséges zsírokra. A diófélék és a dió vajat kis mennyiségben lehet fogyasztani, de kevés olyan szénhidrát van, amely gyorsan felszívódik, ha napi 50 grammnál kevesebbet ragad.

Hogyan lehet megmondani, hogy ketonokat gyártanak?

A ketonok a lélegzetet és vizeletet adnak a gyümölcsös szagnak, amit egyesek a körömlakk eltávolítónak emlékeztetnek. A ketonok kimutatására szolgáló szalagok a kábítószer-tárolókban megvásárolhatók, és ketonok előállítására színt váltanak. Miután alkalmazkodott a ketonok előállításához, lehet, hogy energikusabbá válik, és a cravingektől mentes. Az éhínség csökkenése szintén gyakori, ami segít a fogyásban. Bár a szavak hasonló hangzásúak, a ketózis eltér a ketoacidózistól. A diabéteszek ketoacidózisnak nevezett veszélyes állapotot tapasztalnak, amikor vércukorszintjüket nem szabályozzák, az alkoholisták és az extrém éhezést szenvedő emberek is ketoacidózissá válhatnak. Ez teljesen más feltétel a ketózistól, és orvosi beavatkozással kell kezelni.

A keton termelés mellékhatásai

A fejfájás, a rossz atlétikai teljesítmény és az általános fáradtság károsíthatja Önt az első hét vagy két alkalommal a ketonok használatához. A ketogén alacsony szénhidráttartalmú étrend kezdeti szakaszaiban szomjas vagy szájszárazság érhető el. Ha jelentősen csökkenti a szénhidrátbevitelét és tárolja a testet, kevesebb inzulint termel, ami a vesét a víztároló víz felszabadítására is ösztönzi. A víz felszabadulása mellett elektrolitokat veszítesz – különösen a nátrium -, hogy fáradtnak érezzed magad, és majdnem olyan, mint az influenza, az elektrolitokat szénmentes italokkal helyettesítheted, és egy kis extra nátriumot fogyasztva. Tudja, hogy ezeknek a tüneteknek egy-két héten belül kell visszaesnie.

A keton termelés előnyei

Amikor a szervezet ketonokat termel, ez egy jel arra, hogy hatékonyabbá vált a zsírégetés, így könnyebben fogy. Mivel a szervezeted kevésbé függ a szénhidrátoktól származó glükóztól, a vércukor drasztikus ingadozása és az élelmiszerek iránti vágyakozás eltűnik. A Belső Orvosi Annals 2005 egyik kiadványa egy kis tanulmányt tett közzé, amely kimutatta, hogy az alacsony szénhidrátú ketogén étrend 75 százalékkal csökkentette a diabeteses résztvevők inzulinérzékenységét. A ketogén étrendeket régóta alkalmazzák az epilepszia tüneteinek kezelésére olyan gyermekeknél, T reagál a gyógyszerekre. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely a ketontermelést indukálja, szívbetegségek, egyes rákbetegségek, idegrendszeri rendellenességek és Alzheimer-kór kezelésében ígéretes.