Mennyi ideig marad a koleszterin számlálása a zsíros ételek fogyasztása után?

Míg egy vérvizsgálat a koleszterin szintjének meghatározására bármikor elvégezhető, a legpontosabb eredmények elérése érdekében a legjobb a gyors. A különböző ételek, mint például a zsíros ételek változó hatással vannak a koleszterinszintre, és ha túl közel kerül a táplálékhoz, nem biztos, hogy pontos eredményeket kap. Ha aggódsz a koleszterin szintjében, és felkészülsz egy tesztre, orvosa meg fogja mondani, milyen ételeket kell eltakarni és mennyi ideig kell böjtölnie.

Koleszterin vérvizsgálat

Ha kezelőorvosa vérvizsgálatot rendel a koleszterinszint meghatározásához, akkor a tesztet többféle lipid szintjének megállapítására is felhasználhatják. Ez magában foglalja az Ön teljes koleszterinszintjét, a rossz koleszterinszintet, amely alacsony sűrűségű lipoproteinek vagy LDL-k, valamint a jó fajta koleszterin, azaz a nagy sűrűségű lipoproteinek vagy a HDL-k. A koleszterin teszt is alkalmazható a triglicerid szintjének meghatározására, amely a zsírfajta, amely a véráramban közlekedik, valamint a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek vagy a VLDL-ek, amelyek zsírokat tartalmaznak a szervezet körül. Mivel az élelmiszer befolyásolhatja a koleszterinszintet, orvosa felkéri Önt, hogy böjtöljen, mielőtt vérét húzza, mondja MedlinePlus.

Zsírégetés

Az élelmiszerek emésztési ideje függ az ételtől és az emésztőrendszer működésétől. Mindenféle táplálékot kisebb tápanyag-molekulákká kell átalakítani, mielőtt a szervezetbe felszívódnának a vérbe. A nyelőcsőben való áthaladás után az ételt a gyomorba kell nyomni, ahol az emésztő lékkel keverhető. A zsírok a legtöbb időt a gyomorra tölti, mivel a leghosszabbak a legrövidebbek lesznek, jegyzi meg az Országos Emésztőszervi Betegségek Információs Központot. A gyomorzsír molekulák elhagyását követően kisebb molekulákká válnak, mint például zsírsavak és koleszterin, és felszabadulnak a véráramba. Ezeket a zsírmolekulákat azonnal felhasználták az energiához vagy a zsírsejtekbe való tárolásra.

Zsírok és koleszterinszint

Mivel minden ember emésztési folyamata más és más tényezők befolyásolhatják, hogy mennyi időbe telik a szervezeteteknek az élelmiszer megemésztése, nincs olyan meghatározott időtartam, hogy a vérben a koleszterin és a zsír szintje csökkenjen. Általános iránymutatás a kilenc és tizenkét óra közötti gyors felhalmozódás, mivel a Cleveland Clinic szerint a víz csak ebben az időszakban fogyaszt. A zsíros ételek valóban hatással lehetnek a triglicerid szintjére, még a koleszterinszintnél is. A zsírok, az alkohol és az egyszerű cukrok órákon át képesek a trigliceridszintet növelni.

szempontok

A teszt típusának meg kell határoznia, hogy gyorsnak vagy mennyi ideig kell gyorsulnia. Egy teljes koleszterin-tesztet vagy egy tesztet, amely meghatározza a HDL-szinteket, éhgyomor nélkül is elvégezhető. Az LDL vagy triglicerid szintjének meghatározására az éhezés után kerül sor, jelentette be a Harvard Medical School, főleg azért, mert a zsíros élelmiszerek növelik a trigliceridszintet. Azonban bizonyos gyógyszerek, betegségek, stressz, fertőzések, sérülések, stroke vagy szívroham befolyásolhatják a koleszterinszintet, függetlenül attól, hogy milyen típusú ételt eszel. Az emésztési folyamatok összetettségének és a koleszterin szintjét befolyásoló különböző tényezők figyelembevételével kérdezze meg kezelőorvosát a teszteléshez és a szintek lecsökkentéséhez, ha szükséges.