Milyen gyorsan tiszta a tüdeje a dohányzásról?

Végül úgy döntött, hogy abbahagyja a cigarettázást és javítja az egészségét. Kérje meg az orvostudományi szakembert, és azt fogja mondani, hogy a dohányzásról való leszokás megkönnyíti a lélegzést és csökkenti a kockázatokat a rák és más betegségek miatt. De ha aggódsz, hogy évekbe telik majd a dohányzás néhány hatásának visszafordítása, meglepődhetsz, hogy az előnyök sokkal hamarabb kezdődnek, mint gondolnád.

Azonosítás

A dohányzás tüdőre gyakorolt ​​hatása meglehetősen kiterjedt. Először is, a dohányfüstnek több mint 4000 vegyi anyaga van, amelyek közül legalább 250 károsnak ismertté vált, mint például a hidrogén-cianid, a szén-monoxid és az ammónia, a National Cancer Institute szerint. Ezek a mérgező gázok megbénítják a csillókat, vagy apró, hajszerű struktúrákat, amelyek szennyezik a piszkot és a nyálkahártyát, ami eltömődött légutakhoz vezet. Ezenkívül a szén-monoxid oxigént szív le a vérből. A forró cigarettafüst a légutak bélését kiszáradja, fájdalmasan felszívja őket, és a tüdejében fokozott nyálkahártyák segítenek a fertőzések kialakulásában. Végül a füst irritációja a tüdejében mélyen károsodást okozhat azoknak a szerkezeteknek, amelyek segítik az oxigént az egész szervezetben.

Jelentőség

Az Országos Egészségügyi Intézetek és a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint több ember hal meg a tüdőrákban, mint bármely más típusú, és a dohányzás 87% -át okozza. A dohányzás az Egyesült Államok halálának és betegségének leginkább megakadályozható okaként tekinthető. Az Amerikai Tüdőszövetség hozzáteszi, hogy ha abbahagyja a dohányzást a korai stádiumú tüdőrák diagnosztizálása után, akkor is megduplázhatja azt az esélyt, hogy még öt évet fog élni, Köszönhetően a tüdő kapacitásának javulásában és a cigaretta toxinok eltávolításában.

Előnyök

A dohányzásról való leszokáshoz sok tüdőtényező tapasztalható. Jobb lesz lélegezni, a tüdeje erősebbé válik, könnyebbé válik az aktív, és a köhögés megszűnik. Ráadásul a tüdeje jobban képes lesz leküzdeni a fertőzéseket.

Időkeret

A dohányzásról való leszokást követő 12 órán belül a vér szénmonoxid szintje normális szintre esik, vér oxigénszintje normális szintre emelkedik. 72 órán belül a tüdejében lévő bronchiális tubusok elkezdenek pihenni, megkönnyítve a lélegzést és növelve a tüdő funkcióját. Néhány hét múlva, a tüdeje kevésbé fáradt, és nem fogsz köhögni vagy zihálni, amilyen gyakran. Ez annak köszönhető, hogy a csillók újjáéledtek a tüdejében, és növelik a nyálkahártya kezelésének képességét, tiszta tüdejét és a fertőzések csökkentését. Egy-kilenc hónapon belül csökken a köhögés és a légszomj. 10 éven belül a tüdőrák elhalálozásának kockázata a dohányosok fele, mint a WomensHealth.gov.

ajánlások

Segíthet a tüdejének segítésében a cigarettafüst leválasztásában. A Kansas State Universityben 2000-ben megjelent “Journal of Nutrition” egyik tanulmánya szerint a cigaretta egyik rákkeltő anyaga az A-vitaminhiányt okozza, és az A-vitaminban gazdag táplálékkal táplált patkányok jelentősen csökkentették tüdőtágulatukat és tüdőgyulladásukat. A washingtoni Amerikai Tüdőszövetség javasolja légzésgyakorlatok használatát, aerob gyakorlatokon való részvételt, a levegőszennyezés elkerülését és az influenza és tüdőgyulladás elleni védőoltások naprakészségét. Add hozzá még több gabonát, gyümölcsöt és zöldséget a diétájához, és vágja ki a rozsdás ételeket. Rengeteg folyadék fogyasztása segít a légzés megkönnyítésében és a fertőzések megelőzésében. Ne igyon túl sok alkoholt, ami lelassíthatja a légzést.