Tejsav térdben

A szervezet tejsavat vagy laktátot termel, elégséges oxigén hiányában, hogy a glükózt energiává alakítsa. Ahogy az intenzitási szinted emelkedik, így a tejsav szintje is. Az izomfáradtság és a tejsavat kísérő fájdalom rossz sportolóknak adta a sportolókat általában, és különösen a futóknak, akik intenzív testmozgást követően fájdalmat éreznek a térdízületekben.

Laktát

A szervezet laktátot állít elő, ha az oxigénszint alacsony, annak érdekében, hogy lehetővé tegye a glükóz lebontását az energia számára. A szervezet normális körülmények között glikolízissel ismert folyamatot vesz fel, amely a glükóz egy piruvátként ismert anyaggá alakul át, majd amikor elégséges oxigén áll rendelkezésre, aerob úton keresztül energiává továbbítja. Azonban, ha az oxigénszintek kimerültek, ahogy gyakran fordul elő stresszes vagy fertőző betegségek idején, a szervezet a piruvátot laktátgá alakítja, hogy megkönnyítse a glükóz lebomlását.

Tejsavas acidózis

A tejsavas acidózis olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor túl sok tejsav növekszik a vérben olyan sebességgel, amely gyorsabb, mint régen. Ez az állapot járul hozzá az émelygés és a gyengeség tüneteihez, ami akadályozhatja az atlétikai teljesítményt. Kiderült, hogy valójában nem tejsav okozza az izomgyengeséget, hanem más metabolitokat, amelyek még nem ismertek jól. Ezek a metabolitok hozzájárulnak a fáradtsághoz, az égő érzéshez és a testmozgás utáni fájdalomhoz.

DOMS

Bár a tejsav gyorsan ég, és a test egy óra múlva elhagyja a testet, sok sportoló elkezd tapasztalni a késleltetett izomfájdalmat, vagy a DOMS-ot. Ez a betegség, amely gyakran izom és térd kialakulásához vezet, gyakran a tejsav felhalmozódásának tulajdonítható. Azonban nem egyszerűen jelent meg egy olyan cikk, amelyet 2004-ben publikáltak az “American Journal of Physiology Szabályozó Integrációs és Összehasonlító Élettani Intézet” című cikkében. Ez a cikk arról számolt be, hogy a tejsav késlelteti a fáradtságot és a fájdalmat, de más biológiai folyamatok eredményeképpen következik be.

Tejsav küszöb

Míg a tejsav okai és az izomfáradtság korábbi logikája hibásnak bizonyult, az üzenet ugyanaz marad a térdvédelmet kereső futóknak. A tejsav küszöbértéket vérvizsgálat határozza meg, és az optimális edzési rendszer meghatározására szolgál a maximális sebesség elérése érdekében, miközben minimalizálja az izomfáradtságot. Bár a kapcsolat nem lehet közvetlen, a tejsav küszöb továbbra is szerepet játszik az optimális képzés meghatározásában. A “Journal of Strength & Conditioning Research” című, 2011 márciusában megjelent cikk szerint a közép távú futók jelentősen javultak a tejsav küszöbértékek képzésénél, szemben a lassúbb képzéssel.