Térd kiöntéskor

A térde külső szerkezetűnek tűnhet, de belülről ez az összetétel, amely sok összetevőből áll, az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia szerint. Mivel a térde olyan összetett, nagyon érzékeny a különböző sérülésekre. És ha valami rosszul tér vissza egy kis részéhez, akkor az egész mechanizmus veszélybe kerül, ha megpróbál rutinszerű tevékenységeket folytatni, mint a hajlítás és a kiterjesztés.

Közös ok

A rándulás egy szalag szakadás vagy szakadás. A térddel járó gyakori ingerlés károsodást okoz a mediális kolaterális ínszalagban vagy az elülső keresztszalagban. Ha megszorította az ínszalagot, előfordulhat, hogy megsértődött a hangja. Azt is észreveheti, hogy az érintett láb nem tud súlyt adni, fájdalmai vannak, amikor megpróbálja a térdet hajlítani, dagadt a térdében, térddel vagy csatokkel jár, amikor sétál vagy más módon Súlyát az UCSF Orvosi Központ szerint.

Egy másik bűnös

Az is lehet, hogy úgy érzi, mintha a térde ki tudna adni – így olyan érzés mutatkozik, hogy a térd instabil, olyan tevékenységekkel, mint a hajlítás – anélkül, hogy valójában instabilitást okozna a szakadt vagy nyújtott szalagok által okozott térdben. A Patellofemorális diszfunkció, amely néha futó térdének is nevezhető, arra is vezethet, hogy olyan érzést érez, mintha a térde megcsavarodna, amikor meghajol. A Runner térde akkor fordul elő, amikor a térdpálcája nem követi jól a bokáját a combján, amikor hajlítsa és megigazítja a lábát, a The Kids Foundation egészségügyi központjának (Kids Health) weboldalának megfelelően. Ez fájdalmat is okozhat, mert irritálja a hornyot és elhasználhatja a térd alatti porcokat. A térdszondák egyik leggyakoribb tünete a fájdalom és gyengédség a térddöj mögött vagy oldalán, térddegéseden, rosszabb fájdalmak esetén, amikor térddel és fájdalmakkal hajlik, amikor hosszabb ideig hajlított térdre ülsz.

Diagnózis

Orvosa számos mérőeszközt használhat, amikor megpróbálja meghatározni, mi okozza a térd megcsavarodását, amikor meghajol. Ő orvostörténetet fog szedni, kérdezősködik, hogy mennyi ideig tünetei voltak, és hogy tud-e olyan időről, amikor megsebesült a térde. Lehet, hogy megnyomja a térdét, és megteszi olyan műveletekkel, mint a hajlítás, a forgatás és a kiegyenesítés, hogy bármilyen sérülést érezzen. Az Ön állapota súlyosságától függően kérheti öntől is, hogy sétáljon, hajlítsa meg és térítse ki a térdét, az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia szerint. Orvosa röntgenfelvételt és MRI-t is rendelhet a térd felméréséhez belülről.

Kezelés

A térd kezelése az alapjától függ. Ha a futó térde van, orvosa hozzárendelheti az otthoni ápolási kezelési stratégiákat, például a térdét és pihentetését, a gyulladáscsökkentő gyógyszereket és az erősítő gyakorlatokat, miután a duzzanat csökken. Ha van egy ínszalag fújása, a kezelés függ a feszültség súlyosságától is. Ha a fáradtság enyhe vagy mérsékelt, orvosa fizikai terápiát és fájdalomcsökkentő módszereket írhat fel, például a futó térdére használt módszereket. A teljes ínszalag szakadás általában műtéti rekonstrukciót vagy javítást igényel, a Minnesota Ortopédiai Egyetem Sport Orvostudományi Intézete szerint.